aktor

Artikkelstart

Aktor er en anklager. I norsk rett betegnelse på påtalemyndighetens representant i en straffesak når den behandles for retten.

Faktaboks

Etymologi
av latin

I de fleste tingrettssaker vil en jurist ansatt i politiet (politiadvokat eller politifullmektig) være aktor dersom saken ikke er av de mest alvorlige som kan medføre høyere straff enn fengsel i seks år. I de alvorligste tingrettssakene samt i saker for lagmannsrett og Høyesterett, vil normalt en statsadvokat føre aktoratet.

Den høyeste aktoren i Norge er Riksadvokaten, men han pleier bare aktorere særlig viktige eller prinsipielle saker primært for Høyesterett.

I mindre alvorlige saker kan påtalemyndigheten overlate til en politiansatt uten juridisk eksamen å føre aktoratet. Det skjer ikke ofte, men kan for eksempel skje i saker som fremmes for retten der den siktede har nektet å vedta en bot for forholdet.

I saker mot militærpersoner, kan aktoratet også overlates til særskilte krigsadvokater.

Det er kun påtalemyndigheten som kan bestemme at en person skal settes under offentlig tiltale i Norge, og det gjøres etter at politiet har avsluttet etterforskningen av saken og kommet med sitt forslag på henleggelse eller tiltale.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg