Den kosmologiske konstanten er en fysisk konstant i generell relativitetsteori. Den ble opprinnelig innført av Albert Einstein i 1917 for å beskrive et statisk univers, det vil si et univers som hverken utvider seg eller trekker seg sammen.

Da Einstein innførte den kosmologiske konstanten som et ekstra ledd i ligningene sine, var den allmenne oppfatningen blant astronomer at universet var statisk. Som symbol for konstanten brukte Einstein den greske bokstaven Λ (lambda). Innføringen av konstanten var fornuftig ut fra datidens kunnskap om universet, for å få matematikken til å stemme overens med observasjonene.

Etter at Edwin Hubble i 1929 publiserte sin oppdagelse om galaksenes bevegelser, og dermed viste at at universet utvider seg, gikk Einstein tilbake til sine opprinnelige ligninger, uten Λ.

Moderne tolkning av den kosmologiske konstanten er knyttet til vakuumenergi, som kan forklare akselerasjonen av universets utvidelse. Dette er en av flere ulike modeller for den mørke energien i universet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.