Konsolidert lovgivning er en veldig vanlig lovgivningsmetode som innebærer at når det skal lages tillegg til en lov eller forandringer i loven, vedtas det en egen lov som endrer hovedloven. Dette er den vanlige måten å gjøre det på når det skal lages tillegg eller forandringer i lover. Et eksempel på en slik endringslov er lov av 20. desember 2022 nr. 99, som med virkning fra 1. april 2023 endret bestemmelsene om utleie av arbeidskraft i arbeidsmiljøloven. Loven av 20. desember 2022 ble da tatt inn i arbeidsmiljøloven som en del av denne.

Nettopp i lover som arbeidsmiljøloven, som blir påvirket av EU-lovgivningen, av politiske endringer i Stortinget og av den samfunnsmessige utviklingen, kommer det gjerne flere endringslover hvert år. Da kan loven bli uoversiktlig. Man kan da komme til et punkt hvor konsolidert lovgivning ikke er så hensiktsmessig. Da velger gjerne regjeringen og Stortinget å oppheve hele den eksisterende loven og vedta en ny lov, hvor mange bestemmelser er lik de som sto i den gamle loven. For eksempel ble arbeidsmiljøloven av 1977 opphevet og erstattet av en ny arbeidsmiljølov av 17. juni 2005 nr. 62.

En tredje måte å gjøre det på er at det vedtas en egen lov som gjelder i tillegg til hovedloven. Dette er ikke særlig vanlig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg