Endringslov er en lov som inneholder endringer i en allerede eksisterende lov. En vanlig måte å forandre lover på i Norge, er at Stortinget – som regel etter forslag fra regjeringen – vedtar en endringslov som inneholder det Stortinget vil forandre. Når endringsloven er vedtatt og sanksjonert, går teksten i den inn i den gamle loven. Hvis Stortinget vil at noe skal tas ut av den gamle loven, inneholder endringsloven også bestemmelser om dette.

Eksempel: Regjeringen Støre fremmet i 2022 flere forslag til endringer i arbeidsmiljøloven med sikte på å styrke arbeidstakernes stilling. Noen av disse forslagene ble vedtatt som lov nr. 99 (2022–2023) av 20. desember 2022. Dette var en endringslov som innebar forandringer i bestemmelsene i arbeidsmiljøloven om bemanningsforetak ved at adgangen til å leie inn arbeidstakere fra slike foretak ble begrenset. Da den trådte i kraft 1. april 2023, ble bestemmelsene i endringsloven deler av arbeidsmiljøloven.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg