stempelpumpe

Prinsippet for en enkeltvirkende stempelpumpe til venstre, og en av plungertype til høyre.

Artikkelstart

Stempelpumpe, betegner maskiner for transport av væsker gjennom rørledninger, for eksempel mot tyngdekraften. En stempelpumpe består av pumpehus med stempel, sugeventil og trykkventil.

Ved stempelets utadgående bevegelse suges væske inn gjennom sugeventilen, ved stempelets innadgående bevegelse lukkes denne ventilen og åpner trykkventilen, væsken presses ut gjennom utløpsrøret og opp til det øvre bassenget. Pumpens maksimale pumpehøyde er lik sugehøyde pluss trykkhøyde.

Stempelpumper kan være enkeltvirkende eller dobbeltvirkende. Enkeltvirkende stempel av plungertypen, hvor høytrykkstetningen er stasjonær og et glatt sylindrisk stempel glir gjennom tetningen, er mye brukt. Et dobbeltvirkende stempel forutsetter at pumpen er utstyrt med to sett suge- og trykkventiler.

Sugepumpe

Sugepumpe er en stempelpumpe som består av et sugerør, som øverst er forsynt med en sylinder med et bevegelig stempel. Toppen av sugerøret og stempelet har hver sin ventil som åpner oppover, og væsken har utløp over stempelet. Suget oppstår ved at det utvendige atmosfæretrykket presser væsken inn i sylinderen, hvor stempelbevegelsen har frembrakt et undertrykk. Teoretisk kan en sugepumpe løfte vann opp mot 10 meter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg