kollektiv beskyttelse

Kollektiv beskyttelse betyr at flere personer i en massefluktsituasjon kan få beskyttelse. Etter utlendingslovens § 34 kan det gis kollektiv beskyttelse til personer i en massefluktsituasjon på bakgrunn av en gruppevurdering og ikke en individuell vurdering. Disse undergis en forenklet saksbehandling. Regelen ble vedtatt i 1992 på bakgrunn av borgerkrigen i Bosnia-Hercegovina da over 8000 personer ble gitt kollektiv beskyttelse på dette grunnlaget. I årene etter har den ikke blitt anvendt.

Personer som faller innunder regelen gis midlertidig oppholdstillatelse for ett år av gangen i inntil tre år. Tillatelsene gir ikke grunnlag for permanent oppholdstillatelse. Først dersom det gis en midlertidig tillatelse det fjerde året etter en individuell vurdering, så vil tillatelsen danne grunnlag for permanent oppholdstillatelse. Etter ett år med slik tillatelse, så kan det gis permanent oppholdstillatelse dersom vilkårene i § 62 er oppfylt.

EUs rådsdirektiv 2001/55/EC fastsetter minimumsregler for medlemslandene med hensyn til kollektiv beskyttelse ved masseflukt. Disse gjelder også for Norge.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg