Kollektiv beskyttelse betyr at flere personer i en massefluktsituasjon kan få beskyttelse. Etter utlendingslovens § 34 kan det gis kollektiv beskyttelse til personer i en massefluktsituasjon på bakgrunn av en gruppevurdering og ikke en individuell vurdering. Disse undergis en forenklet saksbehandling. Regelen ble vedtatt på bakgrunn av borgerkrigen i Bosnia-Hercegovina da over 8000 personer ble gitt kollektiv beskyttelse på dette grunnlaget.

Personer som faller innunder regelen gis midlertidig oppholdstillatelse for ett år av gangen i inntil tre år. Tillatelsene gir ikke grunnlag for permanent oppholdstillatelse. Først dersom det gis en midlertidig tillatelse det fjerde året etter en individuell vurdering, så vil tillatelsen danne grunnlag for permanent oppholdstillatelse. Etter ett år med slik tillatelse, så kan det gis permanent oppholdstillatelse dersom vilkårene i § 62 er oppfylt.

EUs rådsdirektiv 2001/55/EC fastsetter minimumsregler for medlemslandene med hensyn til kollektiv beskyttelse ved masseflukt. Disse gjelder også for Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.