Illlustrasjon av karbon-oksygen-nitrogen syklusen.
En rekke reaksjoner (markert med gul stjerne) som inkluderer protoner, nøytroner, fotoner, positroner, nøytrinoer og alfa-partikler, utgjør til sammen karbon-oksygen-nitrogen-syklusen
Illlustrasjon av karbon-oksygen-nitrogen syklusen.
Lisens: CC BY SA 3.0

Karbon-nitrogen-oksygen-syklusen er en fusjonsprosess hvor protoner omdannes til α-partikler ved at de inngår i en serie kjernereaksjoner.

Faktaboks

Også kjent som
Bethe-syklusen

Karbon-nitrogen-oksygen-syklusen er én av de to fusjonsprosessene som frigjør energi i hovedseriestjerner.

Historikk og relevans for astrofysikk

Prosessen ble først foreslått av Hans A. Bethe i 1938 som en forklaring på energifrigjøring i enkelte stjerner. I Solen spiller prosessen liten rolle sammenlignet med den direkte fusjonen av fire protoner, kalt proton-proton-kjeden, men den er av stor betydning i andre stjerner som er kommet lenger i sin utvikling.

Beskrivelse av syklusen

Syklusen starter med karbonisotopen 12C ,som ved tre protoninnfangninger og to β+-desintegrasjoner omdannes til 15N. Ved innfangning av et fjerde proton går 15N over til 12C og en α-partikkel.

Netto-utbyttet av reaksjonene blir således en prosess hvor fire protoner går over til en α-partikkel og to positroner under frigjøring av betydelige energimengder, mens 12C bare virker som en katalysator.

Positronene vil annihileres med elektroner, noe som skaper gamma-stråling. Som vist i figuren skapes også to nøytrinoer, som også bærer med seg en andel av den totale energimengden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg