karbon-nitrogen-oksygen-syklusen

En rekke reaksjoner (markert med gul stjerne) som inkluderer protoner, nøytroner, fotoner, positroner, nøytrinoer og alfa-partikler, utgjør til sammen karbon-oksygen-nitrogen-syklusen
Illlustrasjon av karbon-oksygen-nitrogen syklusen.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Karbon-nitrogen-oksygen-syklusen er en fusjonsprosess hvor protoner omdannes til α-partikler ved at de inngår i en serie kjernereaksjoner.

Faktaboks

Også kjent som
Bethe-syklusen

Karbon-nitrogen-oksygen-syklusen er én av de to fusjonsprosessene som frigjør energi i hovedseriestjerner.

Historikk og relevans for astrofysikk

Prosessen ble først foreslått av Hans A. Bethe i 1938 som en forklaring på energifrigjøring i enkelte stjerner. I Solen spiller prosessen liten rolle sammenlignet med den direkte fusjonen av fire protoner, kalt proton-proton-kjeden, men den er av stor betydning i andre stjerner som er kommet lenger i sin utvikling.

Beskrivelse av syklusen

Syklusen starter med karbonisotopen 12C ,som ved tre protoninnfangninger og to β+-desintegrasjoner omdannes til 15N. Ved innfangning av et fjerde proton går 15N over til 12C og en α-partikkel.

Netto-utbyttet av reaksjonene blir således en prosess hvor fire protoner går over til en α-partikkel og to positroner under frigjøring av betydelige energimengder, mens 12C bare virker som en katalysator.

Positronene vil annihileres med elektroner, noe som skaper gamma-stråling. Som vist i figuren skapes også to nøytrinoer, som også bærer med seg en andel av den totale energimengden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg