proton-proton-kjeden

Fig.1. Illustrasjon av en av reaksjonskjedene for fusjon av protoner til helium kjerner.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Proton-proton-kjeden er en fusjonsprosess hvor protoner gjennom flere reaksjonstrinn omdannes og slår seg sammen til heliumkjerner (alfapartikler).

Faktaboks

Uttale
protˈon-protˈon-kjeden

Proton-proton-kjeden er én av de to fusjonsprosessene som frigjør energi i hovedseriestjerner.

Beskrivelse

Prosessen begynner med at to protoner danner deuterium via fusjon og samtidig frigjør positroner. Deretter dannes heliumisotopen 3He ved at deuterium fusjonerer med ytterligere et proton. Etter at 3He har blitt dannet, finnes det fire mulige fusjonsprosesser som alle til slutt fører til at vanlig helium 4He oppstår sammen med en betydelig mengde frigjort energi.

For at proton-proton-kjeden skal muliggjøres, må temperaturen i stjernen være så høy at protonene har tilstrekkelig energi til å overvinne sin elektrostatiske frastøtning av hverandre.

Proton-proton-kjeden spiller en stor rolle ved universets utvikling. Det er den dominerende prosessen i Solen og andre stjerner med tilsvarende temperatur.

Historikk

Proton-proton-kjeden ble først detaljert beskrevet av Hans Bethe og Charles Critchfield i 1938 for å forklare energifrigjøring i Solen.

Det faktum at fusjonsprosesser med protoner var en grunnleggende mekanisme for energifrigjøring i stjerner, ble predikert allerede på 1920-tallet av Sir Arthur Eddington.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg