Karbidlampe beregnet til bruk på sykkel
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Karbidlampe er en type gasslampe. Brennstoffet er bundet i kjemisk form, oftest som kalsiumkarbid, som omdannes under trykk ved tilførsel av vann til gassen acetylen som brenner i luft med kraftig lysende flamme. Det dannes også en rest av overveiende kalsiumhydroksid.

Selve lampekroppen består av to over hverandre plasserte beholdere. Den underste beholderen inneholder kalsiumkarbid, mens den øverste inneholder vann som drypper i passende mengde ned i beholderen under. Acetylengassen som dannes strømmer ut gjennom et kort rør som ender i en brenner, gjerne av keramikk. Bak flammen er det vanligvis plassert et konkavt speil som forsterker belysningen i ønsket retning.

Historikk

Karbidlamper har vært i bruk siden begynnelsen av 1890-årene. De ble brukt til å belyse bygninger, som fyrlys, og som hovedlys på de første biler og sykler. Bærbare karbidlamper ble brukt som håndlykter og hodelykter, ikke minst i gruveindustrien på begynnelsen av 1900-tallet.

Etter hvert ble karbidlampene fortrengt av elektrisk lys, men fikk en renessanse under andre verdenskrig da det var stor knapphet på andre lyskilder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg