jujutsu

Jujutsu. Typisk situasjon fra trening i mykt selvforsvar. Jujutsu-utøveren til høyre forsvarer seg med en myk og effektiv nedleggingsteknikk.

Jujutsu
Av /※.

Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (1906–13).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Jujutsu en kampsport. Den bygger på gamle japanske kampteknikker, opprinnelig benyttet av samuraier og andre krigerstender (bushi) som forsvar mot bevæpnede fiender. Teknikkene omfatter både slag, spark, kast og ulike holde- og låsegrep; hensikten var å skade og uskadeliggjøre motstanderen. Etter hvert oppstod mange ulike skoler og stilarter, også med bruk av våpen. Budoformer som judo og aikido ble utviklet fra jujutsu ved å fjerne farlige elementer.

Faktaboks

Etymologi
japansk, ‘myk og fleksibel teknikk’
Også kjent som
ju jitsu jiu-jitsu

Moderne jujutsu

Moderne jujutsu har lagt mest vekt på de defensive, såkalte myke teknikkene til bruk i praktisk selvforsvar mot fysisk sterkere personer med eller uten våpen. Grunnprinsippet er her å bruke motstanderens kraft mot ham selv og uskadeliggjøre ham uten å volde mer skade eller smerte enn strengt nødvendig. Slik trening utføres som ulike formelle øvelser (kata), vanligvis med en partner som angriper. Som i judo og karate benyttes tradisjonell japansk etikette, og draktenes beltefarge viser hvilken dyktighetsgrad utøveren har nådd. I visse stilarter legger man mer vekt på offensive og harde teknikker, for eksempel slag mot vitale punkter på kroppen.

Det arrangeres også konkurranser i jujutsu, både kamper én mot én og konkurranser hvor man skifter om å angripe og forsvare seg og tildeles poeng for utførelsen av forsvarsteknikkene.

Jujutsu i Norge

I Norge er jujutsu utøvd fra rundt 1920, hovedsakelig som selvforsvar. I 1970-årene fikk jujutsu en oppblomstring under betegnelsen «mykt selvforsvar», men denne betegnelsen er senere stort sett forlatt. Norges Jiu-Jitsu Forbund ble stiftet i 1978, og fra 1992 er jujutsu organisert i Norges Budo Forbund, som er særforbund i Norges Idrettsforbund. Budoforbundet skiftet i 2000 navn til Norges Kampsportforbund. Det er også egne organisasjoner for ulike stilretninger, blant annet Ju Jitsu Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg