budo

I noen budo-stilarter trener man med våpen, men ikke alle. Bildet viser to aikido-utøvere med stokk.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Budo er en samlebetegnelse på japanske kampsporter og selvforsvarsteknikker.

Faktaboks

Etymologi
japansk ‘krigens vei’

Historie

Budo er videreutviklet fra bujutsu, en samlebetegnelse for kampsystemer som samuraiene brukte på slagmarken. Fokuset i bujutsu var mest mulig effektive angreps- og forsvarsteknikker som uskadeliggjorde motstanderen. Det ble trent med og uten våpen.

Budo oppsto da flere mestre ønsket å flytte fokuset over til åndelig og personlig utvikling. Målet med treningen var ikke lenger å vinne en kamp, men å bli et best mulig menneske med størst mulig forståelse av naturen og livet. Ettersom målet var selvutvikling, ble klassisk budo sett på som en kunstform og ikke en idrett. Det ble heller ikke arrangert konkurranser.

Moderne budo

I moderne budo handler det i hovedsak om å kontrollere og uskadeliggjøre motstanderen. De fleste stilarter kan også trenes av barn.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

I moderne tid har de fleste budo-stilarter utviklet seg til å bli sportsgrener som bygger på de gamle prinsippene i klassisk budo. Konsentrasjon og mental styrke er fortsatt viktige egenskaper hos budo-utøvere, i tillegg til fysisk dyktighet. Det finnes moderne budo-stilarter hvor det benyttes våpen, som for eksempel kendo, og stilarter hvor det trenes uten, som jujutsu.

Felles for moderne budo-systemer er at de benytter seg av klesdrakter, og har et graderingssystem hvor utøverens ferdighet til en viss grad kan leses ut av fargen på beltet.

Budo i Norge

De fleste moderne budoformer drives også som konkurranseidrett. I Norge er karate, jujutsu, kenjutsu, kendo, iaido, jodo, naginata og aikido blant annet organisert i Norges Idrettsforbund (NIF) gjennom Norges Kampsportforbund. Judo er organisert i NIF gjennom Norges Judoforbund, mens sumo er organisert i NIF gjennom Norges Bryteforbund.

Eksempler på budo-stilarter

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg