Aikido-trening av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

aikido

Aikido. Aikido-utøvere i tradisjonelle svarte bukser (hakama) demonstrerer kasteteknikk.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Aikido er et japansk selvforsvarssystem hvor man gjennom sirkulære bevegelser søker å utnytte angriperens egen kraft og bevegelse for å uskadeliggjøre ham. Dette gjøres ved bruk av grep, kast, vridninger og låsninger. Enkelte teknikker involverer også slag, støt og grep. Spark er lite brukt. I aikido finnes bare forsvarsteknikker, og man bruker aldri egen styrke mot motstanderens krefter.

Faktaboks

Uttale
aikˈido
Etymologi
japansk ai, ‘harmoni’, ki, ‘indre kraft’ og do, ‘vei’

Som i andre budo-grener er mental balanse, konsentrasjon, personlig vekst og indre verdier viktig i aikido. Meditasjon og etikk er en del av treningen og pensumet. I den teoretiske undervisningen fremmes verdier som respekt, selvkontroll og ydmykhet. Det oppfordres gjerne til å sette seg mål for mental og personlig utvikling.

Utstyr

Påkledningen er en dogi – en hvit drakt som ligner en judodrakt, med et hvitt eller svart belte. For å få bruke hakama, de vide, mørke bukseskjørtene, må man ha oppnådd beltegraden 3. kyu og ha fylt 16 år. Man trener barfot.For å trene med våpen, må man i de fleste klubber ha fylt 15 år. Det trenes med trekniv, et tresverd (bokken), og en stokk (jo).

Gradering

Gradering skal markere personlig utvikling og at utøveren har nådd et visst nivå. Pensum kan variere fra forbund til forbund, men de fleste forholder seg til det internasjonale forbundet World Aikikai Federations grunnleggende graderingsprinsipper. Det avholdes gradering minst én gang hvert semester, enten på et seminar eller på slutten av en treningsøkt. En egen komité bestående av høyt graderte trenere, roper opp utøverne én etter én, og disse må deretter vise teknikker og svare på spørsmål fra teoretisk pensum. Fra 6. kyu og ned til 1. kyu er det hvite belter, før man kan gradere seg til dan-gradene i svart belte.

Historie

Aikido ble utviklet rundt 1920 av Morihei Ueshiba (1883–1969) fra teknikker kjent mange hundre år tilbake. Ushibas hadde på denne tiden omfattende bakgrunn fra det japanske militæret, flere kampkunster og spirituelle miljøer. Målet var å utviklet et effektivt selvforsvarssystem som forårsaket så lite skade som mulig og samtidig var en kilde til åndelig, personlig utvikling. Morihei tok en rekke teknikker fra andre japanske kamsporter, blant annet daito-ryu aiki jutsu, og kombinerte dem med teknikker fra andre våpenstilarter. Der det var nødvendig, tilpasset han teknikkene slik at de passet med hans ikkevoldelige grunnprinsipp. Den nye kampkunsten kalte han aiki-budo, senere aikido. Morihei Ueshiba trente aktivt helt til bare noen få dager før han døde av kreft i 1969, 86 år gammel.

Hans elev Kenji Tomiki lanserte senere en konkurransevariant ved å fastlegge angrepsformer som utøveren skal forsvare seg mot.

Aikido i Norge

I Norge drives aikido bare som trening, og den første rene aikidoklubben ble stiftet i Tromsø i 1977. Aikido er i Norge organisert i to forbund: Norges Aikidoforbund tilsluttet det internasjonale forbundet International Aikido Federation, og Aikikan Norge. Aikido ligger under fleridrettseksjonen til Norges Kampsportforbund, som er et fleridrettsforbund i Norges idrettsforbund.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg