Jordbærbladnematode er en rundormart i familien bladnematoder, Aphelechoididae. Den er en 0,5–1 mm lang, trådsmal rundorm og lever mellom unge sammenfoldede blad, ofte flere tusen sammen, og suger plantesaft (ektoparasitt). Bladene blir mørkegrønne og misdannet med redusert tanning og behåring, bladstilkene blir korte og tykke. Plantene blir oppsvulmet i vekstpunktet og sterkt redusert i veksten. Jordbærbladnematoden er vanlig utbredt og er et alvorlig skadedyrjordbær. Ved nyplanting bør det kjøpes sertifiserte planter.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Aphelenchoides fragariae
Beskrevet av
(Ritzema Bos, 1890) Christie, 1932

Den er også et alvorlig skadedyr i veksthus, særlig på juleglede og andre Begonia-arter («begoniabladnematode»). På disse plantene lever nematodene inne i bladene (endoparasitter). Skaden ytrer seg først ved glassaktige partier ved bladkanten, senere blir det brune, råtne flekker som ofte er avgrenset av bladnervene.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

jordbærbladnematode
Aphelenchoides fragariae
GBIF-ID
4559460

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg