Jonsokbryllup
Jonsokbryllup
Av /Kraftmuseet - Norsk vasskraft- og industristadmuseum.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Jonsokbryllup er en tradisjon knyttet til feiringen av jonsok (sankthans) der barn blir kledd opp i tradisjonelt brudeutstyr som brudekrone og bringesølv. Tradisjonen er kjent fra Hardanger og i noen andre områder på Vestlandet fra omkring 1850-tallet. Tradisjonen er fortsatt levende og arrangeres hver jonsok, 23. juni.

Jonsokbryllup er en lek til forlystelse og glede og en kulturbegivenhet. Samtidig er det en opplæring i tradisjoner og skikker for barna. «Brudene» er gjerne fra åtte år og oppover. Bare i Hardanger finnes det bevart 56 brudekroner i barnestørrelse. Noen av dem er over 100 år gamle. De fleste er laget av en ståltråd-grind som er pyntet med perler, men noen kroner er i papp pyntet med perler. Noen få er laget i metall. I Hardanger finnes også røde stakker i barnestørrelse samt bringesølv – kopier av brudeutstyr som ble brukt av de voksne ved bondebryllup.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lutro, Anne. Jonsokbrudlaup – born sin leik av dei vaksne si verd, der brura ber krune og bringesylv (Hovedoppgave, UiB, 1998)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg