jonisk kapitél

Jonisk stil. Rekonstruksjonstegning av det berømte Artemis-tempelet i Efesos, slik man antar at det så ut omkring midten av 500-tallet f.Kr. Tempelet, som ble regnet som et av verdens sju underverker, ble ødelagt av brann 356 f.Kr., påsatt av Herostratos.

Jonisk stil
Av /Kunnskapsforlaget/NTB Scanpix ※.
Jonisk kapitel fra Athena Polias' tempel i Priene (ca. 350-334 f.Kr.), tegnet av Pytheas.
Jonisk kapitel
Av .

Artikkelstart

Jonisk kapitél er en kapitéltype innen jonisk stil. Den er karakterisert ved volutter på hver side av søyleskaftet og sammenbundet over dette. Utformingen kan kanskje gjenspeile en tidlig form for trekonstruksjon med saltre. Utfor­m­ningen uttrykker ifølge professor H. P. L’Oran­ge det dramatiske møte mellom søyle og arkitrav, hvor voluttene krøl­ler seg sammen som en følge av tryk­ket ovenfra. Kreftene uttrykkes dermed i formen, på klassisk vis. Det joniske kan ne­derst ha et anthemion (eksempel: Er­ekh­teion). Vo­luttkapitel­et kan ha vært et tidlig forbilde, i likhet med det aioliske kapitél. Utform­nin­gen av det joniske hjørne­kapitelet må imidlertid ha vært et problem, som på sett og vis likevel ble «løst» ved utoverbøyde vo­lutter i 45˚ (135˚) på hver side av hjørnet.

Det finnes også assyriske kapitéler med volutter. Et jonisk kapitel fra det 6. årh. finnes i muséet på Akropolis (nr. 15246). Det joniske hjørnekapitel kunne nok ha et litt sært utseende, men det ble tydeligvis regnet som et begrenset problem, som ikke påvirket de andre bygningsdeler i negativ retning. Det finnes også eksempler på sentralsymmetriske joniske kapitéler, likt utformet på alle fire sider: se scamozziorden.

Les mer i Store norske leksikon:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg