aeolisk kapitél

Aiolisk kapitel fra Larisa i Aeolis, ca. 55 km syd for Pergamon (Bergama). Rekonstruksjon på grunnlag av tegning v/Curl.
Aiolisk kapitel
Av .
Palmettkapitel i muséet i Delphi (nr. 8197), fra skatthuset til Massilia (Marseille)
Palmettkapitel
Av .
Etruskisk voluttkapitel fra Tomba dei Capitelli i Banditaccia, Cerveteri (1. halvdel av 6. årh. f.Kr.)
Voluttkapitel
Av .

Artikkelstart

Aeolisk kapitél er en tidlig form for kapitél, fra det 7. århundret fvt. Det er oppkalt etter det eldste funnstedet i Aeolis i det nordvestre Lilleasia, i dag Tyrkia.

Faktaboks

Etymologi

Latin: aeolisk, gresk: aiolisk

Også kjent som

Eolisk kapitél

Aeoliske kapiteler kan ha bred abakus bå­ret av to volutter. Mellom disse vok­ser en palmett frem. På grunn av voluttene har noen regnet det aioliske kapitel som en tidlig form for jonisk kapitel. Andre fremhever asiatiske og egyptiske forbilder: Voluttene gror frem fra søylestammen slik det skjer i voluttkapiteler, palmettkapiteler og ofte i egyptiske kapiteler. Palmettmotivet finnes også hos minoerne, som kan ha fått inspirasjon fra lignende motiver i egyptisk arkitektur. Det kan regnes som et forstadium til klassisk arkitektur.

Det latinske ordet aeolisk ble i tidliglatinsk tid uttalt aiolisk. Aiolerne var en av de fire ho­vedstammene som hellenerne fra gammel tid av var inn­delt i, og skulle etter sagnet stamme fra Aio­los, Hellens sønn. Navnet aioler er oppstått i Lil­le­asia, hvor en del av kysten og øyene ble be­fol­ket ved en stor utvandring fra Boiotia og Thes­salia ved slutten av 1000-årene fvt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg