jernsvamp

Jernsvamp, porøst svamplignende materiale, vanligvis av relativt rent jern, fremstilt ved direkte reduksjon av jernmalm med gassformige eller faste reduksjonsmidler. Utseendet, og dermed betegnelsen, er et resultat av at reduksjonsprosessen foregår uten smelting.

Faktaboks

Også kjent som
svampjern

I eldre tider ble alt jern fremstilt som jernsvamp. Nå fremstilles jernsvamp hovedsakelig som et mellomstadium for produksjon av jernpulver, og for tilsetning i konvensjonelle stålprosesser.

Fordi jernet ikke smelter, og derfor har begrenset oppløsningsevne når det gjelder fremmedelementer, er jernsvamp vesentlig renere enn råjern fremstilt i masovn. Økonomisk sett er imidlertid prosessen knyttet til prisen på reduksjonsmidlet (gassen) og kan som regel ikke konkurrere med konvensjonell produksjon.

Emden-verket

I begynnelsen av 1980-årene bygde A/S Sydvaranger og Korf Stahl AG et stålverk for produksjon av jernsvamp i Emden i Tyskland basert på norsk malm og forventet billig gass fra Ekofisk i Nordsjøen. Prisen på gass holdt seg imidlertid høyere enn ventet, og anlegget kom aldri i drift.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg