jaktprøve for hihunder

Hijakt
Av .

Artikkelstart

Jaktprøve for hihunder er en jaktprøve for hunder som skal brukes til hijakt. De vanligste hihundene er terriere eller dachser.

Faktaboks

Også kjent som
hihundprøve

Ved hijakt skiller man på hunder som kalles «revesprenger» (eller «hisprenger») og «forligger». En forligger har som oppgave å ligge mellom reven og hiåpningen, og skal hindre dyret i å komme seg ut før jegeren kommer. En revesprenger skal få reven ut av hiet.

Sentrale regler

For prøven bygges et kunstig hi med mulighet til å åpne og stenge ganger. Som prøvedyr brukes (tam) rev eller grevling under kontrollerte forhold.

Hunden skal prøves i jaktlyst, evne til å ta seg fram i hiet, hurtighet i søk, og kontakt med prøvedyret. Hunden skal vise skarphet og energi, men ikke utsette seg unødig for bitt. Den skal angripe heftig og med raske parader irritere prøvedyret. Det er et pluss dersom hunden avbryter kontakt med prøvedyret for å finne andre angrepsveier.

Hunden skal ha «ærlig målbruk» og ha et godt hørbart mål under kontakt med prøvedyret. Det gjelder ulike regler for prøving av sprengere og forliggere. Forliggeren skal ikke unødig prøve styrken med prøvedyret.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Unsgård, John Henning og Frøstrup, Johan Christian (2007). Norsk jaktleksikon. Arendal: Friluftsforlaget

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg