Isolering i fengselsvesenet vil si at innsatte tilbringer mesteparten av døgnet innelåst på en celle, uten kontakt med andre innsatte. I utgangspunktet er innsatte i lukkede fengsler bare innelåst på cellen om natten, men har fellesskap med andre innsatte på dagtid gjennom arbeid, skole og fritidsaktiviteter.

Faktaboks

Uttale
isolˈering
Etymologi
fra italiensk isolare, ‘avstenge fra berøring’, til isola, ‘øy, holme’
Også kjent som
isolasjon

I Norge blir varetektsfengslede isolert når retten bestemmer at fullstendig isolasjon er nødvendig for etterforskningen (se isolasjon (varetekt). Ellers kan isolasjon brukes som forebyggende tiltak, eller tvangsmiddel for å hindre selvskading, skade mot andre eller alvorlige ødeleggelser (se sikkerhetscelle). Innsatte kan også isoleres for å hindre spredning av smittsomme sykdommer.

Isolasjon kan føre til alvorlige helseskader, både fysisk og psykisk. Ansatte i kriminalomsorgen skal derfor sikre at innsatte som er isolert får meningsfull kontakt med andre personer i minst to timer daglig, for eksempel gjennom samtaler med fengselsbetjenter. Innsatte kan også delta på aktiviteter utenfor cellen, som lufteturer og trening.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg