Interaksjonisme, forsøk på å forklare atferd og utvikling som et resultat av samspill mellom årsaksforhold. Et interaksjonistisk syn på forholdet mellom arv og miljø innebærer at man ikke ser på individet som formet av arv- og miljø-faktorer, men erkjenner at arvefaktorene bare kan virke gjennom et miljø, og altså kan komme til å ytre seg forskjellig avhengig av miljøforholdene. Tilsvarende vil miljøet påvirke ulike individer forskjellig avhengig av vedkommendes genetiske bakgrunn.

Et interaksjonistisk syn på utviklingen innebærer videre at individet selv kan være med på å forme det miljø som påvirker det. I personlighetspsykologien betegner interaksjonisme det standpunkt at individets atferd verken kan forklares ved å søke etter konstante personlighetstrekk, «personologisme», eller ved utelukkende å henvise til den ytre situasjon personen befinner seg i, «situasjonisme», men lar seg best beskrive som et produkt av person og situasjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.

Store norske leksikon er et gratis og komplett oppslagsverk skrevet av fagfolk på bokmål og nynorsk. Med to millioner brukere i måneden og 250 000 leste artikler hver dag er leksikonet Norges største nettsted for forskningsformidling. Leksikonet er eid av de norske universitetene og flere ideelle stiftelser/organisasjoner:

Universitetet i Oslo Norge teknisk-naturvitenskaplige universitet Universitetet i Bergen Universitetet i Tromsø Universitetet i Stavanger Norges miljø- og biovitenskapelige universitet Meteorologisk institutt
Nord universitet Universitetet i Agder Høgskolen i Oslo og Akershus Stiftelsen Fritt Ord Sparebankstiftelsen DNB Det Norske Videnskaps-Akademi Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening