Hydroforbindelser er en samlebetegnelse for kjemiske forbindelser som er dannet fra andre (gjerne umettede eller aromatiske) forbindelser ved opptak av hydrogen. Disse forbindelsene er organiske.

Et eksempel på en hydroforbindelse er sykloheksan, med kjemisk formel C6H12. Det dannes ved at benzen, C6H6, opptar 6 atomer hydrogen ved en katalytisk hydrogeneringsprosess. Et annet eksempel er hydrokanelsyre, C6H5CH2CH2COOH. Det dannes fra kanelsyre, C6H5CH = CHCOOH, ved opptak av 2 hydrogenatomer.

Mettede sykliske forbindelser med seks karbonatomer i ringen kalles ofte hydroaromatiske forbindelser, nettopp fordi de kan lages av aromater ved katalytisk hydrogenering. Enkelte forbindelser (særlig de med relativt store molekyler) som har opptatt det maksimale antallet hydrogenatomer, kalles ofte perhydroforbindelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg