Nærbilde av 72-pin RAM på hovedkort

Hovedkort er kretskortet som knytter alle de sentrale komponentene i en datamaskin sammen og som gjør at de kan kommunisere med hverandre. På hovedkortet sitter blant annet prosessor (CPU), arbeidsminne, grafikkort med grafikkprosessor (GPU), tilkoblinger for interne lagringsenheter og tilkoblinger for periferienheter.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk motherboard

Noen hovedkort har flere av komponentene integrert, mens andre tilbyr utvidelsesspor for eksterne komponenter. Kontrollere til grafikkort, USB, lyd, lagringsenheter og serie- og parallellutganger er typiske enheter som enten er en del av hovedkortet eller tilkobles i utvidelsesspor. Hovedkortet er som regel også ansvarlig for å fordele strøm fra strømforsyningen til de ulike komponentene.

Sentralt på hovedkortene er såkalte brikkesett (engelsk chipset) som bidrar til kommunikasjonen mellom komponentene som er tilknyttet hovedkortet. I de fleste datamaskiner er det to brikkesett. Brikkesettet northbridge kontrollerer de primære komponentene som krever kommunikasjon av høyeste hastighet (prosessor, arbeidsminne med mer). Brikkesettet southbridge kontrollerer de sekundære komponentene (USB, BIOS, IDE med mer)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg