Hjemmekino er en populær betegnelse på lyd- og bildefremvisningsanlegg til bruk i hjemmet, som består av avspillerutstyr, flerkanalsforsterker, flere høyttalere og TV eller prosjektør.

I noen tilfeller innredes et eget hjemmekinorom, som gjerne er tilpasset akustisk og lydisolert, i tillegg til at man demper alt lys utenfra. Et slikt rom har gjerne lydanlegg for fem eller flere lydkanaler, og videoprosjektør. Møbleringen bestemmes gjerne ut fra høyttalerplassering for å oppnå et riktig lydbilde for omgivelseslyd (surround sound).

Historikk

Visning av film i privatsfæren har siden tidlig i 1980-årene vært en betydelig konkurrent til kinoene, først ved bruk av filmmateriale lagret på analoge videokassetter (først og fremst VHS). Med velstandsutvikling og ny teknologi, blant annet digitalisering, har gjengivelsen av bilde og lyd i hjemmet nådd et høyt kvalitetsnivå, og det finnes et stort repertoar tilrettelagt for høy bildekvalitet og flerkanals lyd.

På 1990- og 2000-tallet var DVD- og Blu-ray-plater dominerend på dette markedet. De senere år har også mange filmer blitt tilgjengelig fra strømmetjenester der materialet lastes ned og vises direkte men med styring på samme måte som for DVD- og Blu-ray-plater (start, stopp, spoling).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Tor Johansen

Det begynner stadig å bli mer vanlig at noen gjør om et rom i en leilighet eller hus til å bli et egnet hjemmekinorom. Man bygger så kalt et rom inne i rommet for å kunne akustisk bedre tilpasse rommet men også for å gjøre det mer lydtett så mindre lyd lekker ut fra rommet. I tillegg vil et slikt rom være enda bedre egnet for fremvisning ved hjelp av prosjektor som er mer avhegig av at rommet kan gjøres helt mørkt. Altså bedret lyskontroll. Alikavel så gjør mange en del akustiske endringer i f.eks en daglistue med tette gardiner for å dempe lyd og lys. På den måten kan man også bruke prosjektor i stuen, evt med et såkalt nedtrekks lerret slik at man veksler med å bruke en flatskjerm(på dagtid og til tv sendinger) og prosjektor(for kvelden og til film). Nylig har også Blu-ray kommet inn som bildekilde i stedet for DVD. Denne har høyere lagringskapasitet for et høyere oppløst bilde og mindre eller ingen komprimering av lyden. Blu-ray eller BD spillere kan i tillegg til Blu-ray Disker også avspille DVD og CD.Les mer via linken: http://www.hjemmekino.no/guide/

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg