Hjemmebrent

Apparat for hjemmebrenning til salgs i Romania.

Hjemmebrent
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Hjemmebrenning er illegal, privat fremstilling av brennevin (sprit) ved destillasjon av en gjæret væske (sats) med relativt lavt alkoholinnhold. Satsen blir som regel fremstilt av vann, gjær og sukker eller andre karbohydratholdige råvarer.

Faktaboks

Også kjent som

husbrenning

Lovregulering

Hjemmebrenning er forbudt i Norge etter alkoholloven av 2. juni 1989. Hjemmebrenning var som regel tillatt i Norge inntil 1756 (1757 nordenfjells) og ble igjen tillatt i byene fra 1792, men fikk der lite omfang før unionsoppløsningen i 1905. I 1816 ble hjemmebrenning tillatt for alle brukere og besittere av matrikulert jord. Hjemmebrenning fikk i de følgende årene stort omfang. I 1833 var det nesten 10 000 registrerte brennerier i landet. Ved den såkalte tilvirkningsloven av 1848 ble det i realiteten slutt på den legale hjemmebrenningen, blant annet ved at avgiftene på apparatene (kjelene) ble satt opp så sterkt at bare fabrikkmessig produksjon ble lønnsom. I 1850 var det 40 brennerier igjen.

Produksjon

Den illegale hjemmebrenningen i nyere tid kan føres tilbake til forbudstiden under og etter første verdenskrig. Jevnlige gallupundersøkelser tyder på at hjemmebrenning er synkende i Norge. Den første undersøkelsen (1956) gav mulighet for å anslå årlig hjemmeproduksjon av sprit til 1,2 millioner liter. Tallet økte, men midt i 1970-årene syntes økningen å stanse opp. I 1980-årene svingte anslagene fra litt over 3 til nær 5 millioner liter årlig med et gjennomsnitt på vel 1 liter hjemmebrent (drikkeferdig) i året per innbygger.

En viss nedgang i hjemmebrenningen frem mot slutten av 1990-årene knyttes gjerne til det offentliges kampanjer mot bruk av ulovlig fremskaffet sprit eller brennevin, men nedgangen ble oppveiet av en til dels sterk økning i smugling av sprit og brennevin. De senere årene svarer rundt tre av fire nordmenn at de ikke synes hjemmebrenning er noen særlig alvorlig lovovertredelse.

Det lages ikke egen statistikk for produksjon av hjemmebrent med mer. Statistisk Sentralbyrå (SSB) lager kun statistikk på legal produksjon og omsetning av alkohol.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg