Hittegodslova er en norsk lov som regulerer håndteringen av ting som er mistet og funnet. Loven har blant annet bestemmelser om hva som regnes som hittegods, hvordan hittegods skal håndteres, finnerlønn, politiets forvaltningsoppgaver, tvangssalg, og bestemmelser om straff for ulovlig tilegnelse av hittegods.

Faktaboks

Fullt navn
lov om hittegods
Kortnavn
hittegodslova
Forkortelse
hgl
Trådt i kraft
01.07.1953
Lovdata-ID
NL/lov/1953-05-29-3

Hittegodsloven bygger på regler som, da loven ble vedtatt, var nærmere 200 år gamle. Disse ulovfestede reglene var i stor grad ufullstendige, og den utfyllingen som var blitt gjort gjennom rettspraksis, diverse særlover og administrative forskrifter, gjorde temaet uryddig og vanskelig å finne frem i. Det knyttet seg stor usikkerhet til hva som egentlig var gjeldende rett blant allmennheten, noe som ble ansett problematisk ettersom dette var regler som «folk flest» ville kunne ha behov for å kjenne. Det ble derfor ansett viktig å kodifisere disse reglene i en lov om hittegods.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg