Finnerlønn, belønning (penger) finneren har krav på når en mistet gjenstand leveres tilbake til eieren. Regler om finnerlønn står i lov om hittegods fra 29. mai 1953 § 9.

Eieren beholder fortsatt eiendomsretten til sine ting, selv om det blir mistet. Hittegods er derfor ikke eierløse gjenstander (herreløst gods.) Dersom man finner noe som er mistet, skal dette straks leveres tilbake til eieren. Vet man ikke hvem eieren er, skal gjenstanden leveres til politiet.

Man har normalt ikke krav på finnerlønn for gjenstander som er funnet på tog, trikk, buss, butikk, arbeidsplass, forsamlingslokale, kino, konsertsal, skole e.l. Den som finner noe slike steder plikter å levere det til personalet som skal ta vare på det. Hvis eieren ikke har meldt seg og hentet tingen innen rimelig tid, skal hittegodset leveres videre til politiet.

Finneren kan nekte å gi tingen fra seg til eieren før vedkommende har gitt en passelig finnerlønn og dekket finnerens utgifter. Blir ikke partene enige, fastsetter politiet hvor mye finneren skal ha. Ved fastsettelsen skal det tas hensyn til hva slags gjenstand det gjelder, hvilken verdi den har, hvor den ble funnet og andre omstendigheter.

I følge lov om hittegods skal finnerlønnen normalt ikke settes høyere enn 20 prosent av gjenstandens verdi, og ikke over kr. 15 når verdien er kr. 100 eller mindre, 15 prosent, men ikke over kr. 50 på gjenstander av større verdi opp til kr. 500 og ikke mer enn 10 prosent når gjenstandens verdi er over kr. 500.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.