Herreløst gods er ting som ingen har eiendomsrett til. Dette kan enten være fordi de aldri har vært undergitt eiendomsrett, for eksempel vilt i skogen og fisk i sjøen, eller fordi eiendomsretten er oppgitt, og eieren med forsett har kvittet seg med dem (dereliksjon).

Når man tar herreløst gods i sin besittelse, blir man vanligvis eier av tingen. Det kalles i juridisk forstand for okkupasjon.

Lovgivningen om jakt, fangst og fiske har regler som setter sterke begrensninger på retten til å tilegne seg ville dyr og fugler, selv om de regnes som eierløse. Tilsvarende begrensninger finnes for fornminner.

Hittegods er ikke herreløst, men tilhører i utgangspunktet fortsatt eieren som har mistet det. Hittegods skal straks leveres tilbake til eieren, hvis finneren vet hvem eieren er, eller til politiet. Etter nærmere regler kan den som leverer hittegods tilbake, ha krav på finnerlønn.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Eriksen, Gunnar K.: Kastet, mistet, glemt eller bortkommet? Jussens Venner, 2008(02), s. 136-154. (Finn artikkelen).

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg