Halsbåndlemen, gnagerslekt i hamsterfamilien. Det er sju arter i slekten, som alle lever i nordlige tundraområder. Seks av artene lever i Nord-Amerika. Én av disse er også utbredt nord og øst på Grønland, og dessuten på Wrangeløya. Den siste arten lever langs den nordligste kanten av Russland. Dog er det uenighet om hvor mange arter som faktisk finnes.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Dicrostonyx
Beskrevet av
Constantin Wilhelm Lambert Gloger, 1841

Beskrivelse

Både i kroppsform og størrelse ligner de på vår hjemlige lemen. Sommerpelsen er gråbun over ryggen, mer gulbrun på kroppssidene og grå under buken. Over ryggen har de ei smal, svart stripe. "Halsbåndet" er en "ring" av oransje hår rundt halsen i sommerpels. Om vinteren skifter de fleste artene til en ganske kvit vinterpels, som også er lenger og tykkere. Én art har ikke kvit vinterpels, denne utvikler heller ikke større klør om vinteren.

Hos de andre artene vokser de to midterste klørne på framføttene før vinteren. Vinterklørne er ca. 1 cm lange, brede og kløyvd i to spisser. Det er disse som har gitt slektsnavnet Dicrostonyx, sammensatt av tre greske ledd som betyr kløyvd, spiss og klo. Vinterklørne brukes til å grave gjennom snø og is.

De ulike artene varierer noe i størrelse; kroppslengder 12–16 cm, halelengder 1-2 cm og vekt 70-160 g. Ørene er svært små og helt skjult i pelsen. De har svingninger i bestandene og til en viss grad også vandringer, men ikke av så stort omfang som hos vårt lemen.

Faktaboks

halsbåndlemen
Dicrostonyx
GBIF-ID
2438382

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg