Halogenpære er en type lyspærer hvor selve kolben er av kvarts eller hardt glass, og hvor gassfyllingen av argon og nitrogen også er tilsatt et halogen, oftest jod eller brom, som gjør at løsrevne wolframpartikler fra glødetråden fanges opp i gassblandingen og føres tilbake til tråden. Glødetråden kan dermed ha høyere temperatur enn en vanlig lyspære (3000–3400 K). Uten tilsetning av halogengass ville man fort få sverting av glasset og sterkt redusert levetid.

Faktaboks

Også kjent som

halogenlampe, halogenglødelampe

Halogenpærer har noe høyere lysutbytte og gir hvitere lys enn vanlige glødelyspærer. På grunn av glødetrådens høye temperatur avgir slike pærer noe UV-stråling. De utføres derfor ofte med filter og beskyttelsesglass. Halogenpærer finnes både for lave spenninger (6, 12 og 24 V) og 230 V nettspenning. Innenfor rimelige spenningsvariasjoner er virkningen på levetid og lysstrøm som funksjon av spenningen, noe mindre enn for tradisjonelle glødelamper. Levetiden er på ca. 2000 timer.

Halogenpærer finnes i mange utførelser og wattstyrker: De kan være stavformet med sokkel i begge ender, de kan ha ytterkolbe og skrusokkel i den ene enden og de kan ha pæreformet ytterkolbe lik tradisjonelle lyspærer med standard E14 og E27 skrusokkel. Lavvolt-utførelsene har oftest små kvartsglasskolber med stiftsokkel, med og uten reflektor. Størrelsene kan være fra 20 W for lavvolt-lampene og helt opp til 2000 W for stavformede lamper. De største (750-200 W) må ha horisontal brennstilling.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg