Halogenpære, halogenlampe, eller halogenglødelampe. Kolben er av kvarts eller hardt glass, og gassfyllingen av argon og nitrogen er også tilsatt et halogen, oftest jod eller brom, som gjør at løsrevne wolframpartikler fra glødetråden fanges opp i gassblandingen og føres tilbake til tråden. Glødetråden kan dermed ha høyere temperatur enn en vanlig lyspære (3000–3400 K, mot ca. 2700 K). Uten tilsetning av halogengass ville man fort få sverting av glasset og sterkt redusert levetid.

Halogenpærer har høyere lysutbytte og gir hvitere lys enn vanlige lyspærer. På grunn av glødetrådens høye temperatur avgir slike pærer noe UV-stråling. De utføres derfor ofte med filter og beskyttelsesglass. Finnes både for lave spenninger (6, 12 og 24 V) og 230 V nettspenning. Innenfor rimelige spenningsvariasjoner er virkningen på levetid og lysstrøm som funksjon av spenningen, noe mindre enn for tradisjonelle glødelamper. Levetiden er på ca. 2000 timer.

Halogenpærer finnes i mange utførelser og wattstyrker: Stavformet med sokkel i begge ender. Med ytterkolbe og skrusokkel i den ene enden. Med pæreformet ytterkolbe lik tradisjonelle lyspærer med standard E14 og E27 skrusokkel. Lavvolt-utførelsene har oftest små kvartsglasskolber med stiftsokkel, med og uten reflektor. Størrelser fra 20 W for lavvolt-lampene og helt opp til 2000 W for stavformede lamper. De største (750-200 W) må ha horisontal brennstilling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.