gravveronika

Gravveronika kan danne tette tepper. Århus, Danmark

Artikkelstart

Gravveronika er en art som tilhører maskeblomstfamilien. Plantene er som regel flerårige. Arten er innført til Norge og er i kraftig spredning, men vurderes til å ha liten økologisk risiko. Gravveronika kan danne store tepper med lyseblå blomster tidlig i sesongen.

Faktaboks

Etymologi

filiformis, fra latin for trådforma.

Også kjent som

Veronica filiformis

Beskrivelse

Gravveronika har ganske store blomster. Århus, Danmark

Gravveronika blir fem til femten centimeter lang med tynne, krypende stengler. Stengelen har korte hår og de små, runde bladene har lyse hår. Blomstene sitter enkeltvis på hårtynne stilker fra bladhjørnene. Blomsterkrona er ti til femten millimeter brei, lyseblå eller lyst fiolett med mørkere streker inn mot midten. Fruktene er kjertelhåra kapsler som er innbukta i toppen.

Denne arten sprer seg både med frø, krypende stengler og fra rotslående stengelbiter. Gravveronika kan danne store bestander meget tidlig i sesongen. Plantene gjør ferdig årssyklusen raskt og visner bort tidlig på sommeren.

Utbredelse

Gravveronika finnes i hager, parker og frukthager. Arten ble innført som prydplante og med grasfrø og er i sterk spredning etter første kjente etablering i Bergen på 1930-tallet. Nå er arten kjent fra mange steder over det meste av landet. Opprinnelig kommer arten fra Vest-Asia.

Gravveronika er vurdert til kategorien lav risiko (LO) i Fremmedartslista. Artens invasjonspotensiale regnes som stort, men den økologiske effekten anses som ubetydelig.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg