Gluttsnipe, fugleart i snipefamilien. Gråbrun spraglet vadefugl med helhvit underside, langt og svakt oppoverbøyd nebb og lange, olivengrønne ben. Kroppsstørrelse som heilo.

Utbredt gjennom hele Sentral-Asia til Stillehavet. Hos oss hekker den regulært i indre deler av Sør-Norge, og både langs kysten og i innlandet fra Nordmøre og nordover til Finnmark. Har oftest tilhold i høyereliggende skogsstrøk, opp til fjellets bjørkebelte.

Reiret legges på tørre moserabber, ofte i nærheten av myrer, vann eller elver. De fire eggene ruges oftest i 24–25 dager før de klekkes. Ungene blir flygedyktige etter om lag fire uker. Begge foreldrene ruger eggene og passer på ungene til de er flygedyktige. Trekkfugl.

Norske fugler overvintrer trolig hovedsakelig i Afrika sør for Sahara, men en del også i det sørlige Europa. Dens karakteristiske, sterke fløyting har gitt den dialektnavnet «klyvi».

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.