gjøglerblom

Gjøglerblom, M. guttatus finnes forvilla mange steder i Norge.
Gjøglerblom M_guttatus
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Gjøglerblom er ei planteslekt i gjøglerblomfamilien (Phrymaceae), som tidligere tilhørte maskeblomstfamilien. Som følge av at det brukes nyere genetiske metoder i slektskapsanalyser, er det nå omtrent sju arter som regnes til denne slekta, etter store endringer. Ingen arter er opprinnelige i norsk natur, men i alle fall én art, gjøglerblom (M. guttatus) er etablert flere steder i Norge.

Faktaboks

Etymologi

Av latin mimos, diminutiv av mimus, skuespiller eller en som mimer.

Også kjent som

Mimulus

Bruk

Artene i denne slekta er ettårige eller flerårige urter, flere av artene blir brukt som hageplanter. For eksempel den nevnte gjøglerblom, blir 15–40 cm høy og har store, gule blomster med rødbrune flekker. Den er funnet forvillet mange steder over store deler av landet og ser ut til å formere seg både ved hjelp av frø, utløpere og stengeldeler som rotslår. Gjøglerblom er vurdert til lav risiko i Fremmedartslista, men antas å ha ganske stort invasjonspotensiale.

Andre arter

Snaugjøglerblom, M. luteus er en flerårig urt med glatt, krypende stengel og store, gule, leppeformede blomster i klaser. Den opptrer også forvillet enkelte steder. Hagegjøgler, M. hybridus er et fellesnavn for flere kulturformer som er oppstått ved krysning av M. luteus med andre arter. Disse har store blomster med vakre farger og dyrkes som ettårige sommerblomster. Disse formene har trolig liten evne til å forville seg.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg