gjødselspreder

Artikkelstart

Gjødselspreder er en landbruksmaskin til å spre ut gjødsel på jordene.

Husdyrgjødselspredere

Tankspreder for husdyrgjødsel, som sprer bløtgjødselen ned i jorden. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Husdyrgjødselsprederen («møkksprederen») er beregnet for spredning av fast gjødsel alene eller sammen med landet (urinen), eventuelt også tilsatt vann.

Vogntypen for fast gjødsel har bevegelig mattebunn eller en skrapekjede som fører gjødselen bakover til en utkastervals med pigger. Dessuten kan det være en spredevals med skrueformede vinger som øker spredebredden. Maskinen drives enten fra kjørehjulene eller fra traktorens kraftuttak. Trautypen for bløt til flytende gjødsel har i bunnen av det U-formede trau en mateskrue som fører massen bakover til en vertikal spredepropell. Spesielle små trauspredere bæres av traktoren. Tanksprederen er helt lukket. Den kan ha egen pumpe til fylling og tømming (spredning). Tanksprederen er beregnet på gjødsel som under omrøring er tilsatt 5–20 prosent vann.

Spredere for gjødselvann, landspredere, er til dels utstyrt med hule labber som fører væsken ned i jorden, og kalles da landmoldere. Gylleanlegg er stasjonære lagrings-, blande- og spredeanlegg for gjødsel som er tilsatt 100–300 prosent vann, og som pumpes ut gjennom rør, slange og en spesiell spreder.

Mineralgjødselspredere

Spreder for kunstgjødsel.
Av /Shutterstock.

Av spredere for mineralgjødsel (kunstgjødsel) finnes tallerkensprederen, som har en lang, smal kasse hvor bunnen dannes av en rekke langsomtroterende skåler som stikker halvt utenfor kassen og fører gjødselen ut til en hurtigroterende aksel med stifter som sprer den. Spredebredden er lik maskinens bredde. Sentrifugalsprederen har en konisk beholder som munner ned på én eller to hurtigroterende skiver, som sprer mange meter til hver side. Vanlig størrelse av sentrifugalspredere rommer 200–400 kg gjødsel og bæres av traktoren.

Lassbærende modeller har hjul, og rommer opptil flere tonn. Bomspredere har arbeidsbredde 10–12 m, beholder for opptil 6 tonn gjødsel og på hver side en spredebom som under transport klappes inntil maskinen. En transportør fører gjødselen ut til spredeåpninger langs bommene. Ved radgjødsling plasseres mineralgjødselen i rader i rotsonen. Dette brukes hos oss for korn og utføres oftest med kombisåmaskin/kombimaskin, en dobbel såmaskin med separate beholdere, utmatere, sårør og labber for såkorn og for gjødsel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg