Motorisert georadar brukt i forbindelse med arkeologisk registrering i Rogaland.
Bruk av motorisert georadar i forbindelse med arkeologiske registreringer i Rogaland.
Motorisert georadar brukt i forbindelse med arkeologisk registrering i Rogaland.
Lisens: CC BY SA 3.0

Georadar («Ground Penetrating Radar» – GPR) er en geofysisk metode hvor man benytter elektromagnetiske pulser for grunnundersøkelse av sedimenter på land.

Faktaboks

Uttale
gˈeoradar

Virkemåte

En georadar består av en sender- og en mottakerantenne. Når senderantennen sender et signal gjennom jordsmonnet, vil en del av den elektromagnetiske energien reflekteres tilbake til mottakerantennen fra lagskiller og gjenstander, mens resten av energien fortsetter ned til større dyp. Ved å måle tiden mellom de gjennomgående og reflekterte signalene, vil man kunne bestemme form og beliggenhet av objekter i undergrunnen. Man vil også kunne bestemme tykkelsen av lag under landoverflaten.

Bruk

Metoden benyttes hovedsakelig til kartlegging av geologiske og geomorfologiske forhold og til kvalitetssikring av infrastruktur (eksempelvis sprekkdannelser i betong og asfalt). I de senere år er georadar også tatt i bruk til kartlegging av arkeologiske lokaliteter, og metoden kan også brukes til å påvise miner og blindgjengere i skytefelt og stridsområder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg