Geografisk referansesystem, et rammeverk for stedfesting. Eksempler på geografiske referansesystem er geodetisk referansesystem, postadresser (land, postnummer/poststed, gate, gatenummer), kilometrering (brukes f.eks. for vei og jernbane) og administrativ og økonomisk inndeling (f.eks. land, fylke, kommune, eiendom).

For presis stedfesting er en avhengig av å benytte koordinatbaserte geografiske referansesystem, se geodetisk referansesystem.

Geografiske referansesystem kan klassifiseres i henhold til om de gir diskret eller kontinuerlig stedfesting. Geodetiske referansesystemer og kilometrering gir mulighet for kontinuerlig stedfesting.

Klassifisering kan også gjøres i henhold til om stedfestingen er områdebasert eller punktbasert. Administrativ og økonomisk inndeling gir områder på alle nivåer, mens adresser kan tilby punktlignende stedfesting på gatenummernivå. Kilometrering og geodetiske referansesystemer tilbyr punktstedfesting.

For å kunne gjøre integrerte analyser på data som foreligger i ulike geografiske referansesystemer må det oversettes til et felles geografisk referansessystem.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.