Geografisk referansesystem er et rammeverk for stedfesting. Eksempler på geografiske referansesystem er geodetisk referansesystem, postadresser (land, postnummer/poststed, gate, gatenummer), kilometrering (brukes for eksempel for vei og jernbane) og administrativ og økonomisk inndeling (for eksempel land, fylke, kommune, eiendom).

For presis stedfesting er en avhengig av å benytte koordinatbaserte geografiske referansesystem, se geodetisk referansesystem.

Geografiske referansesystem kan klassifiseres i henhold til om de gir diskret eller kontinuerlig stedfesting. Geodetiske referansesystemer og kilometrering gir mulighet for kontinuerlig stedfesting.

Klassifisering kan også gjøres i henhold til om stedfestingen er områdebasert eller punktbasert. Administrativ og økonomisk inndeling gir områder på alle nivåer, mens adresser kan tilby punktlignende stedfesting på gatenummernivå. Kilometrering og geodetiske referansesystemer tilbyr punktstedfesting.

For å kunne gjøre integrerte analyser på data som foreligger i ulike geografiske referansesystemer må det oversettes til et felles geografisk referansessystem.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg