postadresse

Fra 1960-tallet har Posten laget egne postadressebøker for kundene. Etter 1968 også med postnummer og opplysninger om postnummer for de ulike postboksnummer og gateadressene.

Artikkelstart

Postadresse er adressen hvor postsendinger normalt skal leveres.

Faktaboks

Uttale

postadrˈesse

Etymologi

fra fransk adresse, avledet av adresser 'sende, henvende', av senlatin addirectiare, sammensatt av ad 'til' og en avledning dirigere 'styre'

Riktig postadresse er viktig for at sendingen skal komme raskt og effektivt frem til mottaker. Postadressen består av minst tre elementer som bør skrives på tre linjer:

  • Adressatens navn: Dette skal være fornavn og etternavn på personer, alternativt bedrifts- eller organisasjonsnavn, uten forkortelser som kan skape misforståelser.
  • Leveringsadresse. Dette kan være gate- eller veinavn og nummer, grend innen postområdet hvis veinummer ikke er innført, eller nummer på postboks som tilhører adressaten, eventuelt med navn på postboksanlegget.
  • Postnummer og poststed skal alltid skrives på nederste linje.

Har adressaten midlertidig opphold på adressestedet kan man på egen linje etter adressaten skrive inn c/o (care of) og deretter navn på den som bor der fast. Ønsker man å utpeke en bestemt person hos mottakeren som interessent for sendingen, kan navnet skrives på egen linje to: Att. Ole Olsen eller v/Ole Olsen. Dersom det er flere boliger/leiligheter på samme gateadresse kan leilighetsnummer tilføyes på linjen over gateadressen.

Benyttes vinduskonvolutter er det kun den aktuelle postadressen som skal være synlig i vinduet. Posten anbefaler at avsenderens navn og adresse oppgis på baksiden av sendingene. Dette er en nyttig informasjon i tilfelle adressaten ikke kan oppspores.

Uavhengig av den formelle postadressen kan det være aktuelt å benytte besøksadresse eller leveringsadresse. Det siste er aktuelt dersom det avtales med Posten at sending skal leveres på «på dør». Postmottakere kan også legge inn opplysninger i Postens adresseregister om at de ønsker å motta en SMS og/eller e-post istedenfor en hentemelding på papir om sendinger som ikke får plass i postkassen. Se egne artikler om poste restante og matrikkeladresse.

Historikk

Inntil postkasseloven kom i 1952 med krav om at boligblokker skulle ha egne postkasseanlegg i 1. etasje, skulle postadressene også inneholde opplysninger om i hvilken etasje adressaten bodde.

Fram til 1968 inngikk det i sorteringspersonalets utdannelse å lære seg alle poststedene i Norge for å kunne sortere og sende post til riktig sted. Det fantes også gode sorteringshåndbøker. Like fullt var det ikke uvanlig at avsendere noterte navn både på bosted, bygd, poststed, kommune og fylke for å være sikker på at posten kom fram. Denne praksisen ble borte ved innføring av postnummer i 1968.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg