blastula

Blastula er det tidligste utviklingsstadiet i embryonalutviklingen hos alle flercellede dyr, også kallt hul-kule stadiet (se også blastocyste). Blastula er stadiet hvor det unge fosteranlegget bare består av et enkelt lag celler (blastodermen) omkring et væskefylt hulrom (blastocoel). Denne blæren er et resultat av gjentatte celledelinger i en befruktet eggcelle; en zygote. Senere dannes det en innbuktning i den ene enden av blastula, slik at den bli til en gastrula.

Faktaboks

Uttale
blˈastulastadiet
Etymologi
av gresk ‘spire’

Celledelingene kan være radiale eller spiraldeling. Ved radialdeling, som er vanlig hos deuterosotome dyr, ligger nye celler rett over hverandre etter delingen. Ved spiraldeling, som vi finner hos mange protostomia, blir blastula en mer uregelsmessig celleklump. Det er også en forskjell ved at hos deuterostome dyr er cellene tidligere bestemt til visse deler av dyret, mens hos protostome dyr er de lengere udifferensierte.

Plommemengden i egget er også av betydning for delingsmønsteret. I egg med mye plommemasse kan blastula bli mer sammenklemt på toppen av egget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg