Funksjonsteori er innen musikk et system for analyse av harmoni. Teorien er utformet av Hugo Riemann (Vereinfachte Harmonielehre, 1893) med flere. Funksjonsteorien betrakter akkordene som avhengige (funksjoner) av hverandre. Samtlige klangforbindelser utledes av tre hovedfunksjoner: tonika, dominant og subdominant. Alle andre akkorder betraktes som underfunksjoner (varianter) av disse.

Faktaboks

Uttale
funksjˈonsteorien

Funksjonsharmonikk bygger på funksjonsteorien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Reinhard Siegmund-Schultze

Forslår navnendring på artikkelen: "musikalsk funksjonsteori". Ellers forveksling med "funksjonsteori" i matematikk som er der sentralt. Vurder sammenlegging med "funksjonsharmonikk"

svarte Ville Langfeldt

Takk for innspill! Jeg la til en presisering i tittelen om at det dreier seg om musikk, tilsvarende som for oppslaget om den matematiske teorien. Nå trenger man ikke klikke seg inn på artikkelen for å finne ut om den gjelder det ene eller andre fagfeltet.

Det er mulig «funksjonsharmonikk» kan inkorporeres i dette oppslaget, men neppe omvendt. Jeg skal se på det.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg