spektralanalyse

Artikkelstart

Spektralanalyse er analyse av et kjemisk stoff ved hjelp av den elektromagnetiske strålingen stoffet sender ut eller absorberer. Hvilke metoder og utstyr som brukes i en spektralanalyse avhenger av frekvensen/bølgelengden på den elektromagnetiske strålingen som benyttes. Noen eksempler på spektralanalyse er røntgenspektroskopi, UV- og IR-spektroskopi og NMR-spektroskopi.

Faktaboks

Uttale
spektrˈalanalyse

Utførelse

Den enkleste formen for spektralanalyse består i at man varmer en stoffprøve i en klar flamme, for eksempel fra en bunsenbrenner, og ut fra fargen flammen får, slutter seg til at et bestemt stoff er til stede i prøven. Undersøker man i stedet lyset med et spektroskop, viser det seg karakteristiske linjer som gir grunnlag for identifikasjon.

Anvendelse

Spektralanalyse benyttes til kvantitative bestemmelser ved at man sammenligner intensiteten av karakteristiske linjer i et spektrum med sammenligningsspektre tatt opp av stoffprøver hvor de samme stoffene er i kjente blandingsforhold. Både emisjonsspektre og absorpsjonsspektre kan anvendes.

Mange grunnstoffer som helium, rubidium, cesium, indium og thallium, ble oppdaget ved spektralanalyse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg