flytende solkraftverk

Av .
Lisens: CC BY ND 2.0

Artikkelstart

Flytende solkraftverk er et solkraftverk som produserer elektrisk energi ved hjelp av solcellepaneler som flyter på vann, vanligvis på en innsjø eller et kunstig vannmagasin.

Etter 2013 har utbyggingen av flytende solkraftverk vokst sterkt, fra en årlig installert ytelse på 1,2 MWp til 750 MWp i 2018. Verdensbankens prognose for 2019 er 2100 MWp.

Å bygge flytende solkraftverk er noe mer kostbart enn landbaserte anlegg, men dette oppveies av de mange positive virkningene knyttet til driften av slike kraftverk. Eksempelvis:

  • Ved å legge solcellepanelene på vannoverflaten unngår en å beslaglegge landarealer, noe som har stor betydning i områder med stor befolkningstetthet. Anleggene kan dermed legges mye nærmere områder med stort forbruk av elektrisk energi.
  • Vannet bidrar til å kjøle ned panelene. Dette er viktig for å opprettholde en høy virkningsgrad for solcellene.
  • Når et vannmagasin er dekket med solcellepaneler, reduseres fordampningen betydelig, som er særlig viktig når magasinet brukes til vannforsyning eller irrigasjon.
  • Mange flytende solkraftverk legges på vannmagasiner i tilknytning til et vannkraftverk. Da kan solkraftverket utnytte den elektriske infrastrukturen som allerede finnes på stedet. Dessuten kan solkraftverkets manglende regulerbarhet kompenseres når det samkjøres med at vannkraftverk. Mens solkraft kun produseres om dagen kan vannkraften reguleres over døgnet ved at vannmagasinet i hovedsak tappes om natten.

Verdensbanken har anslått at det globale potensialet for bygging av flytende solkraft kan være over 400 gigawatt. Det tilsvarer omtrent verdens samlede solkraftkapasitet ved utgangen av 2017.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg