Flytende solkraftverk
Av .
Lisens: CC BY ND 2.0

Flytende solkraftverk er et solkraftverk som produserer elektrisk energi ved hjelp av solcellepaneler som flyter på vann, vanligvis på en innsjø eller et kunstig vannmagasin.

Å bygge flytende solkraftverk er noe mer kostbart enn landbaserte anlegg, men dette oppveies av de mange positive virkningene knyttet til driften av slike kraftverk. Eksempelvis:

  • Ved å legge solcellepanelene på vannoverflaten unngår en å beslaglegge landarealer, noe som har stor betydning i områder med stor befolkningstetthet. Anleggene kan dermed legges mye nærmere områder med stort forbruk av elektrisk energi.
  • Vannet bidrar til å kjøle ned panelene. Dette er viktig for å opprettholde en høy virkningsgrad for solcellene.
  • Når et vannmagasin er dekket med solcellepaneler, reduseres fordampningen betydelig, som er særlig viktig når magasinet brukes til vannforsyning eller irrigasjon.
  • Mange flytende solkraftverk legges på vannmagasiner i tilknytning til et vannkraftverk. Da kan solkraftverket utnytte den elektriske infrastrukturen som allerede finnes på stedet. Dessuten kan solkraftverkets manglende regulerbarhet kompenseres når det samkjøres med at vannkraftverk. Mens solkraft kun produseres om dagen kan vannkraften reguleres over døgnet ved at vannmagasinet i hovedsak tappes om natten.

Utbyggingen av flytende solkraftverk i verden har i de senere årene økt sterkt, fra en årlig installert ytelse på 2,3 megawatt (MWp) i 2013 til 1,2 gigawatt (GWp) i 2021. Den samlede globale produksjonskapasiteten for flytende solkraftverk var da 3,8 GW.

Verdens største flytende solkraftverk i 2021 heter Wenzhou Taihan og ligger i Kina. Kraftverket har en installert ytelse på 550 MWp og dekker et område på 4,9 kvadratkilometer i Zhejiang-provinsen. Årlig produksjon er 650 GWh. I India er et flytende solkraftverk på 600 MWp under oppføring i delstaten Madhya Pradesh.

Verdensbanken har anslått at det globale potensialet for bygging av flytende solkraft kan være over 400 GW. Det tilsvarer omtrent verdens samlede solkraftkapasitet ved utgangen av 2017.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg