Pengemarkerd, marked for kortsiktige fordringer på store beløp.

Pengemarkedets oppgave er å knytte forbindelse mellom aktører som midlertidig har ledige midler og aktører som har et kortsiktig finansieringsbehov.

Viktige aktører i pengemarkedet er staten og Folketrygdfondet, banker og andre finansinstitusjoner, kommuner og fylkeskommuner og store foretak.

De viktigste instrumentene i pengemarkedet er interbankinnskudd, det vil si en plassering en bank gjør i en annen bank, særinnskudd i bank, innlån i finansieringsselskap, sertifikater, det vil si omsettelige verdipapirer med løpetid inntil 12 måneder, markedslån og valutaswapper.

Ved en valutaswap kan en bank skaffe seg norske kroner ved å selge utenlandsk valuta til en annen bank til dagens kurs og samtidig avtale å kjøpe valutaen tilbake på et fremtidig tidspunkt til en bestemt kurs. Et eksempel på fremtidig tidspunkt kan være tre måneder.

Swapmarkedet, også kalt eurokronemarkedet, er den mest utviklede del av det norske pengemarkedet. Renten i dette markedet brukes derfor som en referanse for rentenivået i pengemarkedet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.