Stig Inge Bjørnebye

Faktaboks

Stig Inge Bjørnebye
Født
11. desember 1969, Elverum
23. juni 1998 regnes som en merkedag i norsk fotball. Det var den dagen Norge slo det legendariske landslaget til Brasil 2-1 i de innledende rundene til VM. Her er daværende landslagssjef Egil Olsen foran troppen på 22 mann som ble med til VM i 1998.
Bak fra venstre: Kjetil Rekdal, Stig Inge Bjørnebye, Gunnar Halle, Egil Østenstad, Ståle Solbakken, Henning Berg, Håvard Flo og Erik "Myggen" Mykland. I midten fra venstre: assistentrener Bjørn Hansen, Tore André Flo, Jostein Flo, Ronny Johnsen, Dan Eggen, Vidar Riseth, Erik Hoftun. Foran fra venstre: Ole Gunnar Solskjær, Øyvind Leonhardsen, Espen Baardsen, Frode Grodås, Thomas Myhre, Roar Strand, Vegard Heggem og Jahn Ivar "Mini" Jakobsen.
/NTB Scanpix.

Artikkelstart

Stig Inge Bjørnebye er en norsk tidligere fotballspiller, venstreback, senere trener og sportssjef. Han spilte blant annet på landslaget da Norge slo Brasil 2–1 under VM i Frankrike.

Fakta

Spillestil

Stig Inge Bjørnebye var en treningsvillig, viljesterk, rask og sterk venstreback kjent for sine presise langpasninger og gode frispark. I tillegg var han en back som ofte gikk på offensive løp med evne til slå presise, skrudde og harde innlegg inn i feltet. Spesielt stor suksess med dette hadde han i sesongen 1996–1997, da han fôret spissene i Liverpool, Stan Collymore og Robbie Fowler, med utsøkte innlegg fra kanten og ble valgt inn på Årets lag i Premier League.

På landslaget var Bjørnebye den som oftest slo Flo-pasningen fra sin venstre backposisjon opp mot Jostein Flo på høyre kant. Symptomatisk for hans evne til å skru ballen hardt, kom hans eneste mål på landslaget i en privatlandskamp mot USA i 1993, der han skrudde et hjørnespark rett i mål.

Meritter med landslaget

Bjørnebye spilte stabilt på landslaget i Norges storhetsperiode i 1990-årene og deltok i alle de tre turneringene Norge kvalifiserte seg til i tidsrommet 1994–2000; VM i USA i 1994, VM i Frankrike i 1998 og EM 2000 i Belgia/Nederland. Sammen med Erik Mykland er han Norges mest betrodde spiller i internasjonale sluttspill med til sammen ni kamper (1994: 3 kamper, 1998: 4, 2000: 2).

Meritter i klubbfotball

Bjørnebye vant the double, da han ble norsk serie- og cupmester med Rosenborg i 1992. I cupfinalen i 1992 scoret han vinnermålet rett før slutt. Han vant også den engelske ligacupen med Liverpool i 1995 og med Blackburn i 2002.

Trenerkarriere

Fra 2003–2006 var Bjørnebye assisterende landslagstrener for Åge Hareide og i 2006–2+07 trener for Start. Fra 2015 til 2019 var han sportssjef i Rosenborg.

Personlige meritter

Bjørnebye ble av det engelske spillerforbundet, Professional Footballers' Association (PFA) stemt inn på Årets lag i Premier League i 1996–97-sesongen. Av Mental Helse ble han i 2009 tildelt Åpenhetsprisen for boken Løsrivelse. Med sine 75 landskamper er han nummer 12 på norgesstatistikken og mottaker av Gullklokka.

I 2009 skrev han den prisbelønte boken Løsrivelse der han forteller åpent om sine psykiske problemer mens han var suksessrik proffspiller i England.

Bjørnebye har også vært varamedlem i Pressens faglige utvalg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg