Flaskestikk
Flaskestikket er effektivt og elegant til sitt formål
Flaskestikk
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Flaskestikk

Bruk bukten av en stropp. Lag to øyer med delvis overlapp mellom løkkene. Flett bukten gjennom øyene. «Vreng» deretter to løkker tilbake mot tampene, slik som illustrert. Stikk flasken opp i midten og samse godt til.

Flaskestikk
Av /Handverk.

Flaskestikk er en knute i festefamilien. Stikket lager et praktisk og dekorativt feste eller håndtak på flasker, karafler og lignende sylindriske objekter.

Faktaboks

Også kjent som

tyrkisk sekkebåndsknop

engelsk: Bottle Sling, Bottle Knot

ABoK: 1142

Bruksområde

Flaskestikket er en spesialisert knute med ganske smalt bruksformål. Det brukes til å lage et feste eller håndtak på sylindriske objekter med en noe bredere kant ved toppen. Den kan avsluttes slik at det blir et håndtak for å bære objektet, eller til å feste objektet i noe annet, for eksempel en vegg eller et tak.

Virkemåte

Ankerstikket benytter både friksjon og beknip i omtrent like store deler.

Hvordan slå flaskestikk

Praktisk flaskestikk
Flaskestikket kan bidra til orden i et teltkjøkken
Praktisk flaskestikk
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Bruk bukten av en passe lang stropp. Lag to øyer med delvis overlapp mellom løkkene. Flett bukten gjennom øyene. «Vreng» deretter to løkker tilbake mot tampene, slik som illustrert. Stikk flasken opp i midten og sams godt til.

Lag til slutt en hank ved å bruke tampene til å slå for eksempel et flaggstikk på den ledige bukten. Bruk eventuelt tampene til å feste objektet til en vegg eller et tak.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ashley, Clifford W. (1993) The Ashley Book of Knots. Faber and Faber. Først publisert i 1944, av Doubleday, Doran and Co.Inc, New York
  • Petersen, Johan J. (2015) Knuteboka – Stikk og bruk. Kagge forlag.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg