Gullstempel 585 på innsiden av gullring
Med gullstempelet 585 garanterer produsenten at ringen har en finhetsgrad på 58,5 prosent gull. Det er flere standardiserte finhetsgrader for gull.
Gullstempel 585
Av /Shutterstock.
NMBU-campus Ås
NMBU-campus Ås
NMBU.

Et finhetsmerke er et merke som stemples på gull-, sølv- eller platinavare som er ment for salg. Merket angir finhetsstandarden for metallet, altså graden av renhet for edelt metall. Eksempler på finhetsmerker er 585 (gull) og 925 (sølv). Finhetsmerke kalles også finhetsstempel.

Faktaboks

Også kjent som

finhetsstempel

Regler om finhetsmerker finnes i edelmetalloven og i forskrift om varer av edelt metall.

Varer som markedsføres eller omsettes som varer av edelt metall, skal ha finhetsstempel som angir varens finhet ved antall vektenheter rent gull, sølv eller platina som finnes i tusen vektenheter legering. Forskriften om varer av edelt metall bestemmer finhetsstandarder for gull, sølv og platina:

  • for gull: 999, 916, 750, 585 og 375
  • for sølv: 999, 925, 830 og 800
  • for platina: 999, 950, 900 og 850.

Standarden betyr at en vare av gull med finhetsstempel 585 må inneholde minst 58,5 prosent gull målt i vekt, og en vare av sølv med finhetsstempel 925 må inneholde minst 92,5 prosent sølv målt i vekt. Renhetsgraden for gull måles også i karat, og de lovlige finhetsgradene tilsvarer henholdsvis 24, 22, 18, 14 og 9.

Varer av edelt metall som påføres finhetsmerke, skal samtidig påføres ansvarsmerke, med mindre dette er praktisk umulig. Ansvarsmerket skal identifisere den, produsent eller importør, som setter varen på markedet og som derfor er ansvarlig for at varens finhet er i samsvar med finhetsstemplet.

Det er Justervesenet som fører tilsyn med at krav fastsatt i eller med hjemmel i edelmetalloven blir oppfylt og på anmodning kan de også utføre finhetskontroll og stempling. Justervesenet kan foreta stikkprøvekontroller hos importører, grossister, forhandlere og produsenter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg