filtrust

Filtrust Cronartium ribicola, aecidier på weymouthfuru Pinus strobus.
filtrust
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Filtrust er en sykdom på ripsarter forårsaket av rustsoppen Cronartium ribicola. Soppen er vertvekslende mellom femnålete furuarter, slik som mykfuru, Pinus flexilis, og weymouthfuru, Pinus strobus og ripsarter, først og fremst solbær og hvitrips, men også stikkelsbær, alperips, blodrips og gullrips kan angripes. Rødrips ser ut til å være immun mot sykdommen.

Livssyklus

Soppen lever flerårig i barken på grener og stamme hos furuartene. Om våren bryter oransjegule blærer ut gjennom barken, dette er aecidiesporehoper. Når de sprekker, kommer aecidiesporene fri, og de føres med vind til bladene på mottagelige ripsarter. Der vil sporene spire, og soppens mycel vokser inn i bladet. På undersiden av bladene dannes det etter hvert små oransjefargete, halvkuleformete uredosporehoper.

Uredosporene som utvikles i disse, spres med vind til nye blad og busker som infiseres. Senere på sommeren og utover høsten dannes det i de samme sporehopene teleutosporer, som hos denne arten er vokst sammen til brune, korte søyler. De er synlige som en tett, brun filt på undersiden av bladene.

Teleutosporene spirer samme høst med dannelse av basidiesporer, som føres med vind til nålene på femnålete furuarter. Der spirer de, og soppens mycel vokser gjennom nålene videre inn i barken. To år senere bryter så aecidiesporehoper ut gjennom barken. Angrepet furubark dør, og når mycelet har vokst rundt grenen eller stammen, vil de utenforliggende delene dø. Den alvorlige skade filtrustsoppen gjør på furu, er hovedårsak til at weymouthfuru ikke blir brukt som skogstre i mange europeiske land. På solbær fører angrepet til at bladene tørker inn og faller av for tidlig. Er det mye fuktig vær utover sensommeren og høsten, kan bladfallet bli betydelig, noe som fører til redusert avling året etter.

Bekjempelse

Med hjemmel i plantesykdomsloven er filtrust erklært som en farlig plantesykdom. Dette medfører at angrepne femnålete furuarter kan forlanges fjernet, da vil angrep på ripsarter opphøre. I praksis er det ofte vanskelig å finne de angrepne furutrærne, fordi sporespredning kan skje over mange kilometer. Sembrafuru, Pinus cembra, angripes ikke hos oss, og er tillatt å plante. Angrep på bærbuskene kan bekjempes ved sprøyting av bladverket med triadimefon, et systemisk virkende soppmiddel.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Filtrust i NIBIOs plantevernleksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg