Fiendegodsloven er en norsk lov som regulerer fiendegods. Loven er en del av beredskapslovene som kom til etter andre verdenskrig som varige bestemmelser som skal tre i kraft i krigstid. Kongen bestemmer når loven trer i kraft.

Faktaboks

Fullt navn
lov om fiendegods
Kortnavn
fiendegodsloven
Lovdata-ID
NL/lov/1950-12-15-4

Loven definerer fiendegods som eiendom som tilhører en fiende, som fast eiendom, skip, løsøre og varer, betalingsmidler og verdipapirer, aksjer, pengekrav, forsikringsavtaler, patent- og varemerkerettigheter samt alle andre økonomiske verdier som befinner seg i Norge. Fiende er definert som stat som Norge er i krig med (fiendestat), borgere av fiendestat, fysiske personer som har tilhold i fiendeområde og juridiske personer som har hovedsete i fiendeområde eller er kontrollert av fienden.

Fiendegodset som tas beslag i skal bli styrt av Direktoratet for Fiendegods. Alle som måtte sitte på verdier som er omfattet av loven har plikt til å melde fra om dette til Direktoratet. Kontrakter inngått med fiende som ikke er oppfylt ved eventuelt krigsutbrudd faller bort.

Brudd på loven straffes med bøter eller fengsel inntil ett år.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg