Omgåelsesekteskap er et ekteskap der hovedformålet med å gifte seg er å oppnå tillatelse til å oppholde seg i Norge. Etter utlendingsloven § 40 fjerde ledd kan søknader om opphold bli avslått dersom det foreligger et omgåelsesekteskap. Slike ekteskap kan være gyldige og reelle, men likevel ikke gi grunnlag for et rettskrav på oppholdstillatelse. Det er hensikten med ekteskapet som er avgjørende.

Faktaboks

Også kjent som

Proforma-ekteskap

Tidligere ble omgåelsesekteskap også betegnet som proforma-ekteskap. Nå er denne kategorien reservert til de tilfellene der ekteskapet heller ikke er uten noen faktisk realitet – eksempelvis at ektefellene ikke lever sammen og ikke har etablert felles husholdning. Denne justering skjedde på bakgrunn av at Sivilombudet i 2020 kritiserte Utlendingsdirektoratet (UDI) for å gi uriktig informasjon om familieinnvandring av ektefelle til Norge (SOM-2020-603).

Vurderingen

Dersom det er sannsynlighetsovervekt for at et ekteskap ble inngått for å oppnå oppholdstillatelse i Norge, kan en søknad avslås. Det er myndighetene som har bevisbyrden og som må sannsynliggjøre at det foreligger omgåelsesekteskap. Det er situasjonen på tidspunktet for ekteskapsinngåelsen som er gjenstand for vurdering.

Momenter i vurderingen er om en av ektefellene eksempelvis har fått barn med en annen kort tid før eller etter ekteskapsinngåelsen, om en søker endrer opplysninger om seksuell orientering, om ekteskap ble inngått rett etter avslag på søknad om beskyttelse (asyl) og hvilken kontakt som har vært mellom partene før og etter ekteskapet ble inngått. Sentralt i vurderingen er også hvilken kunnskap partene har om hverandre, om det er stor aldersforskjell mellom ektefellene, om de kan kommunisere på felles språk og om det er betalt for ekteskapet (medgift og lignende). Dersom ekteskapet er klart atypisk i forhold til ekteskapstradisjonene i hjemlandet til søkeren, er det også et moment i vurderingen.

UDI har utarbeidet retningslinjer for vurderingen i et rundskriv av 29. april 2011 som sist ble endret i 24. juni 2020 (RUDI-2011-3).

Fritt skjønn

Selv om det er sannsynliggjort at det foreligger et omgåelsesekteskap, er det overlatt til myndighetenes frie skjønn om man skal innvilge en søknad likevel. Det kan være aktuelt å innvilge en søknad eksempelvis dersom forholdene mellom partene har endret seg i tiden etter ekteskapets inngåelse. De kan eksempelvis ha fått barn sammen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg