Familieinnvandring er en fellesbetegnelse på familiegjenforening og familieetablering. Reglene om familieinnvandring står i utlendingsloven kap. 6.

Familiegjenforening er når nære familiemedlemmer som ektefeller, barn og samboere til en referansperson i Norge blir gjenforent med referansepersonen. Slike familiemedlemmer har rett til gjenforening dersom nærmere vilkår er oppfylt. Et hovedvilkår er at det allerede eksisterer en etablert relasjon mellom søkeren og referansepersonen i Norge. For samboere kreves to års forutgående samliv mellom partene.

Selv om det ikke er etablert noen forutgående relasjon mellom søkeren og referansepersonen i Norge, så har man i noen tilfeller rett til familieetablering i Norge, eksempelvis ved adopsjon av utenlandske barn eller ved ekteskap mellom norsk statsborger og utlending.

I 2020 ble det gitt noe over 8 000 familietillatelser i Norge. Av disse ble det gitt om lag 870 tillatelser til syrere og om lag 850 til eritreere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg