Ex voto er en betegnelse på en offergave, som er gitt etter et foregående løfte til en guddom eller til det guddommelige. Ex voto knyttes til de fleste religioner, det et utbredt i kristendommen, og har røtter tilbake til antikken. Gaver til overjordiske makter ble lagt på utilgjengelige steder for at ikke uvedkommende skulle gjøre krav på dem. De kunne også gjøres ubrukelige, slik at ingen skulle utnytte dem til verdslige formål.

Faktaboks

Uttale
ex vˈoto
Etymologi
latin ‘ifølge løfte’

Løftet til guddommen har gått ut på at dersom giveren har oppnådd det man har ønsket, for eksempel å bli frisk etter forutgående sykdom eller å ha blitt reddet i havsnød, har man ofret en gave til guden eller det guddommelige. Gaven man har ofret, har gjerne vært et symbol på den delen av legemet som har blitt helbredet, eller et symbol på den faren man har blitt reddet fra.

Et kjent eksempel er det velkjente pasjonsskuespillet i Oberammergau i Bayern. I 1630 herjet en pest i delstaten, og i Oberammergau ble 84 innbyggere syke og døde. De gjenlevende lovet da at dersom Gud stanset pesten, ville de hvert tiende år oppføre et pasjonsspill om Kristi lidelseshistorie. Pesten opphørte, og pasjonsspillet fremføres fremdeles hvert tiende år i Oberammergau.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg