Evighetsflammen i Paris

Flammen i fakkelen under Arc de Triomphe har brent kontinuerlig siden 1921, til minne om soldatene som kjempet under første verdenskrig

Evighetsflammen i Honolulu
Evighetsflammen i Honolulu brenner til minne om angrepet på Pearl Harbor 7. desember 1941, og som et minnesmerke over mennene og kvinnene i staten Hawaii som har tjenestegjort i de væpnede styrkene i USA
Av .

Evighetsflamme er en menneskelagd flamme som brenner uavbrutt over lengre tid for å hedre en person eller en nasjonal hendelse av stor betydning. De tennes som regel i lamper eller fakler som bruker gass. Evighetsflammer er et globalt fenomen. De plasseres ofte ved monumenter eller minnesmeker. En av de lengst brennende evighetsflammene i Europa brenner under Arc de Triomphe i Paris. Flammen ble tent i 1921 til minne om soldatene som kjempet under første verdenskrig.

Menneskelagde evighetsflammer er også et religiøst fenomen som kan observeres i flere religioner. I kristen kontekst holdes flammen i live som et symbol på en evig tro.

I 2001 fikk Oslo Den Evige Fredsflamme i gave av den hinduistiske guruen Sri Chinmoy. Evighetsflammen ble først tent i en rose-fakkel som ble plassert på Aker Brygge. I 2013 fikk rose-fakkelen et permanent tilholdssted på Holmenkollen.

Betegnelsen evighetsflamme brukes også av og til om naturlig oppstått flammer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg